Biefstukpuntjes link ik vaak aan Oosterse smaken. Er zijn natuurlijk veel meer combinaties mee te maken maar toch zijn soja, gember en pepertjes mijn favorieten. Met een lading kimchi in mijn koelkast en biefstukpuntjes in de vriezer besloot ik dit lekkere broodje te maken. We aten dit als diner en dit was qua portie prima, je zou het evt. ook als (grote) lunch kunnen eten. Oké, het eet niet zo charmant omdat het zo’n groot broodje is maar dit is het echt waard. Het is super lekker! Het vlees met het sausje en dan de pittige groentes, hmm! Ik ben sowieso een echte broodjesliefhebber, wanneer ik als tiener alleen thuis was en zelf moest ‘koken’ kocht ik vaak gewoon broodjes met lekker beleg. Komt dat even goed uit dat ik in een lunchzaak werk. 😉
Broodjes, Hoofdgerecht met vlees
Aantal personen:
Dit heb je nodig:
- 125 g taugé
- 2 flinke afbakbroodjes
- grote hand veldsla
- handje ongezouten pinda’s
- 300 g biefstukpuntjes (evt diepvries)
- 1 komkommer
- paar takjes koriander
- ½ portie kimchi
- zonnebloemolie
- 5 el sojasaus
- ½ el sambal Badjak
- 1 el ketjap manis
Zo maak je het:
- Zorg dat het vlees op kamertemperatuur is. Bak de afbakbroodjes af volgens de aanwijzingen op de verpakking. Was de sla wanneer dit niet is gedaan en schaaf met een dunschiller wat lange plakken horizontaal van de komkommer.
- Verhit een koekenpan met wat zonnebloemolie en laat het goed heet worden. Voeg de biefstukpuntjes toe en bak ze ongeveer 3 minuutjes op hoog vuur. Wanneer je twijfelt of het vlees de juiste gaarheid heeft kun je 1 stukje doormidden snijden maar het mag nog een beetje rood zijn vanbinnen, dit is juist lekker. Voeg de sojasaus, de ketjap en de sambal toe, zet het vuur laag en laat het 1 minuut pruttelen.
- Snijd het broodje open. Begin met een laagje veldsla en leg hier wat kimchi overheen. Verdeel de biefstukpuntjes met de saus over de kimchi.
- Nu is het tijd voor de laatste toppings. Strooi wat pinda’s, taugé en koriander over het broodje en leg als laatste wat komkommerlinten over het broodje. Zet het bovenste kapje erop of ernaast en aanvallen maar!
Ziet er lekker uit, maar is een halve eetlepel sambal voor twee personen niet een beetje veel?
Hoi Anton! Leuk dat je interesse hebt. Ik heb inderdaad een halve eetlepel gebruikt maar dit verschilt ook een beetje met welke sambal je gebruikt en hoezeer je tegen pittig eten kunt. Ik gebruik meestal sambal Badjak. Dit is een gebakken sambal met knoflook en uien, dit is een ‘milde’ sambal en hierdoor gebruik ik altijd best wel een flinke schep. Sambal Oelek is rauw en hierdoor wat pittiger, mocht je deze in huis hebben is 1 tl vast al genoeg. Er is bijv. ook sambal Manis, hier zit suiker door dus dit is de meest milde, bijna zoetige sambal. Mocht je twijfelen of het teveel is raad ik aan eerst iets minder te doen. Na het proeven kan er altijd nog wat toegevoegd worden maar het pittige is juist wel lekker bij dit broodje. Succes, ik hoor graag als je het gemaakt hebt hoe het smaakte! 🙂 Groetjes, Rozemarijn