DIY; Dit doe je voortaan zelf!, Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Avocadotaart met kokos, limoen en notenbodem

Avocadotaart? Het zal je vast vreemd in de oren klinken. Toch is dit een super lekker, fris taartje. Ik was een beetje huiverig dat dit niet lekker zou gaan worden. Ik vind avocado best lekker maar die volle, vette smaak leek me niet echt in een taart passen. Van de andere kant.. Slagroom is van zichzelf ook vet en totaal niet zoet, waarom zou dit dan niet lekker zijn? Ik ging op ontdekkingtocht om toch eens te kijken of dit wat ging worden. Zo nu en dan heeft de AH een netje avocado’s in de aanbieding. Terwijl je je normaal scheel betaald aan avocado’s zitten er dan in een net best veel. Oké, ze zijn iets kleiner en ze zijn nog niet rijp maar als je ze even in de fruitmand laat liggen zijn ze voor je het weet rijp. Deze taart bevat veel calorieën omdat het best vette producten zijn maar toch zit het vol gezonde stoffen. Mocht je de halve taart in 1 keer wegwerken hoef je niet verbaasd te zijn dat je aangekomen bent maar zo nu en dan een puntje is prima. Ik at dit taartje steeds als ontbijt, zo lekker en helemaal niet ‘guilty’ als je daarna nog de hele dag hebt om het eraf te bewegen! Met de feestdagen op komt lijkt deze taart me een topper. Een klein puntje als dessert of wat dacht je van deze taart op het ontbijt- of brunchbuffet? Je zult wel een stevige keukenmachine nodig hebben om de bodem te kunnen malen. Mocht je dit nou echt niet hebben, hak dan alles heel fijn en meng het met de hand. Maak de avocadotaart flink wat uren van tevoren zodat het goed op kan stijven en bewaar het ook zo veel mogelijk koud, zo komt deze taart het beste tot zijn recht. Bij Intratuin heb ik een plantje eetbare bloemen gekocht. Heel leuk alleen een nadeel is dat er wel veel beestjes in gaan zitten omdat het onbespoten is. Mocht je geen plantje hebben kun je dit bij de wat luxere groenteboeren of online kopen en mocht je echt niks kunnen vinden of het niet nodig vinden, gebruik dan echte bloemen (zorg wel dat niemand de bloem dan opeet!) of laat het weg en versier de avocadotaart met wat extra fruit. 

 

avocadotaart

avocadotaart

avocadotaart

DIY, Toetjes& andere zoetjes
Aantal: 1 taartje van 16 cm doorsnede, makkelijk 12 puntjes

Dit heb je nodig:

Voor de bodem:

  • 150 g dadels zonder pit
  • 150 g gemengde noten
  • 50 g kokos
  • 100 ml kokosolie

Voor de vulling:

  • 350 g avocado (ca. 4 stuks)
  • 2,5 limoen
  • 100 ml kokosmelk
  • 100 ml kokosolie
  • 4 el maple syrup

Voor de garnering:

  • kokos
  • kiwi
  • eetbare bloemen
  • 1 blikje kokosmelk (koud bewaard!)

 

  • Taartvorm van 16 cm doorsnede

 

Zo maak je het:

  1. Begin met de bodem. Smelt de kokosolie op laag vuur. Snijd de dadels in stukjes en wel de dadels een kwartier in heet water. Giet ze hierna af en knijp het hierna uit zodat er zo min mogelijk water bij zit. Maal in een keukenmachine de noten, kokos,kokosolie en de dadels. Bedek de bodem van de spingvorm met bakpapier en verdeel het dadelmengsel over de bodem. Druk het aan zodat alles goed bedekt is en laat het dan een uur opstijven in de koelkast. Mocht je keukenmachine het nou echt niet kunnen malen omdat het te grof is, voeg dan eventueel een beetje extra gesmolten kokosolie toe om het wat vloeibaarder te maken maar doe dan wel zo min mogelijk. Zet de bodem koud in de koelkast.
  2. Verwarm voor de vulling de kokosolie op laag vuur zodat het smelt, het mag niet heet worden. Meng de kokosolie met de kokosmelk en de maple syrup. Rasp de schil van de limoenen maar zorg dat je zo min mogelijk wit meeschaaft, dit smaakt bitter. Snijd de limoentjes door en pers ze uit, let wel op dat je de pitjes uit het sap haalt. Doe de limoenschil (houd een klein beetje apart voor de garnering) en het sap bij het kokosmengsel en roer alles even goed door.
  3. Spoel de keukenmachine even goed om, we gaan deze nu opnieuw gebruiken. Ontpit de avocado’s, lepel het vruchtvlees eruit en maal ze fijn in de keukenmachine. Schep de avocadocrème met een pannenlikker in een ruime mengkom. Spatel langzaam beetje voor beetje het kokosmengsel door het avocadomengsel. Let op: giet niet alles in 1 keer erbij! Spatel het door elkaar tot het 1 egale massa is geworden.
  4. Haal de taartbodem uit de koelingen schep de vulling op de bodem en laat het minstens 4 uur opstijven. Garneer de avocadotaart met de achtergebleven limoenschil en beleg de buitenste rand met kokos. Snijd wat plakjes kiwi en leg deze in het midden van de taart. Verdeel er wat bloemen over en schep als laatst met een warme lepel de bovenste laag van het koude blikje kokosmelk, dit is een soort slagroom geworden. Eet smakelijk!

 

Tip: Omdat je in deze avocadotaart met verschillende soorten ‘vet’ werkt bij de vulling (het kokosmelk, kokosolie en de avocado’s) moet je het langzaam en beetje voor beetje mengen, anders kan het gaan schiften. Bij schiften gaan de laagjes over elkaar liggen en mengt het niet. Mocht dit nou toch gebeuren, verwarm de vulling dan in zijn geheel heel lichtjes au-bain-marie. Blijft constant roeren en wanneer het op lichaamstemperatuur is haal je het weer van het vuur af. Als het goed is bind de temperatuur het geheel dan weer. Zorg er dan alleen voor dat je het niet te heet laat worden, hierdoor gaan de avocado’s verkleuren. 

avocadotaart avocadotaart

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *