Recepten, Toetjes& andere zoetjes

Appel- citroencake

Écht waar, deze appel- citroencake is lekker! Ik hou normaal gesproken niet zo van cake en toen mijn moeder zei dat ze deze appel- citroencake ging bakken was ik niet zo enthousiast, toen ik het proefde werd ik daarentegen wel blij! Vaak vind ik cake zo droog maar de stukjes appel houden de cake mooi smeuïg. De cake is in een taartvorm afgebakken. Dit werkt prima maar als je het liever in een cakevorm wilt kan dat ook, check dan alleen even goed hoelang het in de oven moet staan.

Toetjes& andere zoetjes

Aantal punten: ongeveer 10

Dit heb je nodig:

  • 1 biologische citroen
  • 4 elstar appel (of een ander friszure soort)
  • 3 eieren
  • 2 tl kaneel
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 180 g suiker
  • 200 ml melk
  • 100 g boter + wat extra
  • 230 g zelfr. bakmeel + wat extra
  • snufje zout

Zo maak je het:

  1. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Schil de appels, gebruik een appelboor om de klokhuizen eruit te halen (of snijd eromheen) en snijd de appels in redelijk dunne stukjes. Rasp de schil van de citroenen bewaar het rasp. Snijd de citroen doormidden en pers het sap uit over de appels (met een zeefje erboven hoef je de pitjes er niet uit te vissen). Meng het goed, zo gaan de appels niet verkleuren.
  2. Laat de boter smelten, het mag alleen niet heet worden dus doe het op laag vuur en haal het eraf zodra het gesmolten is. Klop de eieren met de suiker met een mixer op tot een luchtig beslag.
  3. Schenk de boter terwijl je nog klopt langzaam erbij. Voeg hierna het citroenrasp, kaneel, vanillesuiker, zout en het zelfrijzend bakmeel toe. Roer de melk erdoor en hierna de appelblokjes.
  4. Vet een springvorm van 30 cm doorsnee in met wat boter en bestuif het hierna lichtjes met wat bakmeel. Schep het beslag in de vorm en bak het ongeveer een uur in het midden van de oven gaar. Check of het gaar is met een satéstokje; als je erin prikt en de prikker eruit haalt mogen er geen korrels meer aan plakken. Laat de cake hierna afkoelen tot kamertemperatuur en serveer het eventueel met wat poedersuiker, kaneelsuiker of wat slagroom (met citroenrasp erdoor).
Appel- citroencake

4 thoughts on “Appel- citroencake

    1. Hallo Tineke,

      Oeps! Ik heb niet goed opgelet met het typen van dit recept, je hebt helemaal gelijk!
      Ik heb het aangepast, bedankt voor de tip en eet smakelijk mocht je de cake gaan maken, hij is erg lekker! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *